77. Gökkubbenin Yolu

77 nci ders
1 nci kıta;

“Gökkubbenin yolu” ile işaret edilen Tao ve Tao’nun öğretilerini tamamen benimseyip, tüm yaşamlarında tam olarak uygulayan bilge kisilerdir. Tao’nun yaşam ilkelerinden biri de, çok seylere sahip olanların feragat ederek hiç olmayanlara da bir şeyler vermesidir.Bunu ifade için”gerilmiş yay” metaforu kullanılmaktadır.Oku hedefe atmak için yay gerildiginde, üstteki uç alçalarak biraz aşağı iner.Alttaki uç da yükselerek biraz yukarı çıkmış olur.Sosyal barışın sağlanması için sadece Taoizm’de değil, tüm semavi dinlerde de “komşunu kendin gibi seveceksin” emri vardır.Komşu olarak kastedilen de, yakınımızda ikamet eden, hergün rastladığımız kimseler değildir.Bu ayetlerin açıklamalarını peygamberler “tüm insanlar komsumuzdur”şeklinde ifade etmişlerdir.

77 nci ders
2 nci kıta;

“İNSAN olarak kastedilen, henüz nefsine köle olmaktan kurtulamamış kişidir.

77 nci ders
3 ncü kıta;

Yol’u bulan diye kastedilen tüm erdemleri kendinde toplayan ve Tao’nun ahlakını kendisinde ahlak edinen bilge kişilerdir.
Bilge kişiler maddi ve manevi hizmeti kendilerine ilke edinmislerdir.Tanıdıkları, tanımadıkları, inanan, inanmayan, iyi veya kötü ayırım yapmadan herkesi kendilerinden öne alır ve hizmet ederler.

77 nci ders
4 ncü kıta;

Bilge kişinin alkışla, methedilmekle, öne çıkarılmakla işi yoktur.Onların tüm hayatları hayırdır.Onlar hiçbirşey yapmasalar da sırf pozitif enerji taşıdıklarından çevrelerindeki negatif enerjiyi bir sünger gibi çekerler, o bölgeyi rahatlatırlar. Böyle bilge bir kişinin çevredeki 7-8 milyon kişiyi rahatlattığı söylenmektedir.
Bilgelik yoluna girmiş olanlar belki yüz kişi içinde bir kişidir.Bilge olanlar ise, bin kişide bir kişidir.Fitraten ise tüm insanlar bilge olabilecek şekilde yaratılmışlardir.

Leave a comment